„INFORMEAZA-TE CA SA MUNCESTI IN SIGURANTA IN STRAINATATE!”

Începând cu luna noiembrie 2013, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.), în parteneriat cu Directia Consulară din Ministerul Afacerilor Externe, implementeaza campania națională de prevenire a traficului de persoane, intitulată: „Informează-te ca să muncești în siguranță în străinătate!”.

Obiectivul campaniei îl constituie informarea cetățenilor români care intenționează să își găsească un loc de muncă în străinătate, în vederea evitării pericolelor și riscurilor la care se pot expune pe piața muncii, în ceea ce privește traficul de persoane.

Sloganul campaniei, „A munci este un drept. A exploata munca este o infracțiune!”, este orientat pe caracteristicile grupurilor țintă: atât populația cu vârsta cuprinsă între 26 – 40 de ani, persoane de sex masculin, cu studii medii, provenind din zona rurală, cât și publicul larg.

Campania își propune să vina în sprijinul categoriilor de persoane vulnerabile prin informarea acestora cu privire la fenomenul traficului de persoane, la condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a lucra în străinătate, respectiv la modalitățile prin care cetățenii români pot fi sprijiniți atât în țară cât și în străinătate.

În acest sens, cei doi parteneri au organizat o serie de activități comune care au constat în întâlniri cu studenți de la mai multe instituții de învățământ superior, din Bucuresti, în cadrul cărora au fost prezentate aspecte legate de traficul de persoane, modalitățile de prevenire a acestuia și serviciile asigurate de către A.N.I.T.P. si M.A.E. Întâlnirile au avut loc la mai multe facultăți din cadrul Universității București, Universității Politehnice, Universității de Medicină și Farmacie, Universității Dimitrie Cantemir și Universității Nicolae Titulescu.

Pentru sustinerea campaniei au fost realizate un pliant si un ghid cu informatii utile iar spotul video, pe tema prevenirii traficului de persoane In vederea exploatarii munca, este difuzat atat prin intermediul televiziunilor cu circuit Inchis din centrele comerciale cat si In cinematografe.

In prima parte a anului 2014, vor avea loc Intalniri similare cu elevii din clasele terminale de liceu, In principal ale liceelor de arte si meserii.

In plus, ANITP va derula o serie de activitati informativ-preventive si la nivelul celor 15 Centre Regionale prin organizarea de Intalniri cu elevii de liceu din clasele terminale, respectiv prin participarea la evenimente (de tipul „Bursa locurilor de munca” etc.), ocazii cu care vor fi puse la dispozitia grupurilor-tinta informatiile necesare evitarii victimizarii
In cadrul fenomenului privind traficul de persoane.

De asemenea, Directia Consulara din MAE va Intreprinde o serie de actiuni de promovare a campaniei prin intermediul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei In strainatate.