Arhive categorie: Comunicate

Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane

Pentru a marca cea de-a 14-a Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane, Comisia Europeană a lansat Studiul privind costurile economice, sociale și umane ale traficului de ființe umane în UE și Studiul privind Mecanismele Naționale și Transnaționale de Referire a Statelor Membre. Ambele studii sunt acțiuni cheie ale comunicării Comisiei din 2017 „Raport privind măsurile întreprinse pentru a da curs Strategiei UE în vederea eradicării traficului de persoane și identificarea unor noi măsuri concrete” și sunt disponibile pe site-ul UE Anti-trafic

Săptămâna prevenirii traficului de persoane, la final

COMUNICAT
20.10.2020

Săptămâna prevenirii traficului de persoane, la final
12 – 18 octombrie 2020

În perioada 12 – 18 octombrie 2020, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a organizat o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Campania a vizat promovarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, precum şi informarea şi constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, campania a abordat ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, ANITP a desfăşurat la nivel naţional peste 240 de activităţi de informare şi prevenire destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile, totalizând peste 9000 de beneficiari direcți ai mesajului anti-trafic.

Informaţii de background:
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional.

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83
E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: www.anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

Masă rotundă – Dezvoltarea colaborării în domeniul traficului de persoane

COMUNICAT DE PRESĂ
16.10.2020

Masă rotundă
Dezvoltarea colaborării în domeniul traficului de persoane
între societatea civilă, sectorul public și privat

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) a organizat, în data de 15.10.2020, Masa rotundă – Dezvoltarea colaborării în domeniul traficului de persoane între societatea civilă, sectorul public și privat.

Activitatea s-a derulat în sistem videoconferință în cadrul Proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 – „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor”, finanțat prin Fondul pentru Securitate Internă- componenta pentru cooperare polițienească.

Această serie de evenimente se înscrie în concepția strategică a A.N.I.T.P. de consolidare a dialogului şi cooperării între ONG-urile care activează în domeniul traficului de persoane și reprezentanții sectorului public și privat, prin promovarea schimbului de experiență și de bune practici.

La activitate au participat peste 40 de persoane, reprezentând 26 de instituții și organizații care desfășoară activități anti-trafic: Organizația Internațională pentru Migrație – Biroul România, Asociația INCA România, A.D.P.A.R.E., Asociația eLiberare, Asociația Incubator Social, Fundația Terre des Hommes, Fundația World Vision România, International Justice Mission București, Asociația Justice and Care, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Fundația Dezvoltarea Popoarelor, Centrul pentru Studiul Democrației, Asociația Tinerii și Viitorul, Fundația People to People, Asociația Filantropia Oradea, Asociația Sfinții Spiridon și Irina, Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, Institutul Est-European de Sănătate a Reproducerii, Fundația Comunitară Mureș, Missio Link International Timișoara, L.O.G.S. Timișoara, Asociația J.A.D.W.I.G.A., Platforma OLX, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane și cele 15 Centre Regionale ale A.N.I.T.P..

În cadrul discuțiilor au fost prezentate activități, exemple de bune practici, parteneriate și initiative în domeniul luptei împotriva traficului de persoane. Cu această ocazie, Asociația eLiberare a propus înființarea unei Platforme a O.N.G.-urilor care activează în domeniul anti-trafic și care desfășoară, în mod direct, activități de sprijin a victimelor și de prevenire a traficului de persoane.
În egală măsură, activitatea a făcut parte din evenimentele dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional.

Informaţii suplimentare:

Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro

Website: www.anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,

Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

Săptămâna prevenirii traficului de persoane

COMUNICAT
12.10.2020

Săptămâna prevenirii traficului de persoane
12 – 18 octombrie 2020

În perioada 12 – 18 octombrie 2020, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Campania vizează promovarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, precum şi informarea şi constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, ANITP va desfăşura la nivel naţional activităţi de informare şi prevenire destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile.

Informaţii de background:
Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor naţional.

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

Link descărcare afișe campanii:
https://mab.to/bY3QYHBO0
Link filme campanii Youtube:
https://www.youtube.com/user/AnitpRomania/videos

23 septembrie, Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

COMUNICAT DE PRESĂ
23.09.2020

23 septembrie,
Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor

ANITP salută marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor, care are rolul de informare şi conştientizare asupra acestui fenomen.

Cererea uriaşă pentru servicii sexuale este speculată de reţelele de crimă organizată care au dezvoltat metode elaborate de înşelare şi constrângere a victimelor în vederea exploatării acestora. Victimele se aşteaptă la un trai mai bun, la respect şi la protecţie, însă sunt întâi amăgite, iar apoi obligate să se prostitueze.

ANITP, prin campaniile de prevenire derulate împreună cu partenerii, la nivel național, regional și local, transmite informaţii referitoare la fenomenul traficului de persoane, metode de recrutare şi de exploatare a victimelor, indicatori de pericol, sfaturi şi recomandări în vederea evitării victimizării sau ieșirii din situația de trafic.

Totodată, ANITP încurajează implicarea socială activă în lupta împotriva acestui fenomen:
– de a acționa în situații cheie – în momentul în care credem că cineva ar avea nevoie de ajutor;
– de a descuraja folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane (reducerea cererii).

Informaţii de background:
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

Linkuri utile:
 Campania “Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit”
Spot: https://www.youtube.com/watch?v=Vu7B_o-hCFk
Documentar: https://www.youtube.com/watch?v=IAXPZpabjf0
 Campania “Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!”
Spot: https://www.youtube.com/watch?v=C2W9Zh9f7DY
Documentar: https://www.youtube.com/watch?v=kPVD8BXzVhw&t=123s
 ANITP ROMANIA, materiale video campanii ANITP (spoturi și filme) https://www.youtube.com/user/AnitpRomania
 ZAIAFET, Răpirile din România:
https://www.youtube.com/watch?v=L5bguOKN9Pg&t=378s
 ATENȚIE, CAD MERE!, Cât ești de aproape de pericolul traficului
https://www.youtube.com/watch?v=YNlFrGbqXdw
 ATENȚIE, CAD MERE!, Sfaturi în caz că ajungi victimă
https://www.youtube.com/watch?v=lJvjRT9-V3Y&t=2s
 „Nu lăsăm pe nimeni în urmă: să rupem tăcerea cu privire la traficul de persoane (…)”
https://www.youtube.com/watch?v=l-H_JZ8bG-U

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane