
12 iunie – Ziua Mondială Împotriva Exploatării prin Muncă a Copilului
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) marchează ziua de 12 Iunie – Ziua Mondială Împotriva Exploatării prin Muncă a Copilului.
La nivelul municipiului Bucureşti, în perioada iunie 2017 – iunie 2018, A.N.I.T.P. împreună cu Asociaţia „Dintr-un Basm”, Asociaţia „Zâmbetul Îngerilor” şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti derulează campania de prevenire a traficului de minori „În lumea copilăriei nu este loc pentru traficul de persoane” .
Prevenirea traficului de minori se realizează prin:
• informarea elevilor cu privire la acest fenomen şi la metodele de reducere a vulnerabilităţii acestora;
• instruirea cadrelor didactice cu privire la modul de identificare a potenţialelor victime ale traficului de minori ;
• informarea şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la fenomenul traficului de minori.
A.N.T.I.P. derulează campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă „CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!”, în perioada aprilie – decembrie 2018.
Campania urmăreşte prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă, iar o componentă importantă a grupului-ţintă o formează minorii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani.
Informaţii de background:
Potrivit datelor A.N.I.T.P., aproximativ 30% din victimele traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă identificate în anul 2017 erau minore.
Campania „CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!” se derulează în cadrul proiectului „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor” – ROFSIP2016OS5A10P02, ce se implementează la nivel naţional, pe o perioadă de 36 de luni.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi partenerii: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare, Fundaţia World Vision România, cooperează în vederea atingerii obiectivelor campaniei:
creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane;
informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin muncă;
creşterea gradului de implicare a misiunilor diplomatice ale României în informarea cetăţenilor români cu privire la riscurile asociate traficului de persoane;
informarea instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane privind dimensiunea şi formele de manifestare ale acestui fenomen;
creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie, în vederea reducerii numărului de informaţii inexacte şi ambigue referitoare la unele aspecte ale traficului de persoane transmise publicului.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.
Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane