8 februarie – Ziua Internaţională de Rugăciune Împotriva Traficului de Persoane

COMUNICAT
08.02.2018

8 februarie – Ziua Internaţională de Rugăciune Împotriva Traficului de Persoane

ANITP salută marcarea Zilei internaţionale de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane, care are rolul de informare şi conştientizare asupra acestui fenomen.
Traficul de persoane constituie o violare a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane, o ameninţare asupra securităţii individului, valorilor sociale şi morale.
Tema Zilei internaţionale de rugăciune şi sensibilizare împotriva traficului de persoane din 8 februarie 2018 este „DA libertăţii persoanei, NU sclaviei”.
Cererea uriaşă pentru servicii sexuale este speculată de reţelele de crimă organizată care au dezvoltat metode elaborate de înşelare şi constrângere a victimelor în vederea exploatării acestora. Victimele se aşteaptă la un trai mai bun, la respect şi la protecţie, însă sunt întâi amăgite, iar apoi obligate să se prostitueze.
Cu acest prilej, reiterăm mesajul campaniei „Alegi să preţuieşti sau să striveşti?”: „Nu plăti pentru sex! Cererea de servicii sexuale creşte numărul victimelor traficului de persoane”.
Prin deciziile de zi cu zi, ale fiecăruia dintre noi, putem lupta cu adevărat împotriva traficului de persoane!

Informaţii de background:
Traficul de persoane afectează în mod direct persoana prin impactul pe care îl are asupra unuia dintre drepturile individuale fundamentale, libertatea individuală, societatea suportând, în acelaşi timp, influenţe negative generate de amplificarea fenomenului corupţiei, a faptelor antisociale şi violente, crearea unor mecanisme criminale care obţin profituri substanţiale din acest tip de activitate afectând stabilitatea economică şi securitatea regională.
În această zi este pomenită în Biserica Catolică sfânta Iosefina Bakhita, fostă sclavă sudaneză, ulterior eliberată, care a trecut prin dureroase şi umilitoare suferinţe, fizice şi morale, ca victimă a traficului de fiinţe umane.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane coordonează, evaluează şi monitorizează la nivel naţional aplicarea politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

mecanism financiarlant