A fost adoptat noul Mecanism național de identificare și referire a victimelor traficului de persoane

Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Mecanismului național de identificare și referire a victimelor traficului de persoane a fost adoptată, marți, 31 ianuarie a.c., în cadrul ședinței de Guvern.

Actul normativ inițiat de Ministerul Afacerilor Interne are ca obiect stabilirea modalităților de identificare a victimelor traficului de persoane, totodată urmărindu-se și stabilirea procedurii de încredințare a acestora către furnizorii de servicii de protecție și asistență.

Mecanismul național de identificare și referire este un cadru formal de cooperare, în baza căruia instituții guvernamentale și organizații îndeplinesc atribuțiile statuate pentru protejarea și promovarea drepturilor victimelor traficului de persoane, într-un parteneriat strategic cu societatea civilă.

Aspectele reglementate de MNIR urmăresc să asigure respectarea drepturilor victimelor traficului de persoane, precum și implementarea unor proceduri eficiente de referire a victimelor către servicii specializate de protecție și asistență și monitorizarea calității serviciilor oferite.

Concepția noului mecanism este în concordanță cu noile modificări din Codul Penal având în vedere reconfigurarea elementelor constitutive ale infracțiunilor de trafic de persoane, respectiv trafic de minori, și totodată incluzând în sfera noțiunii de trafic de persoane și infracțiunea de pornografie infantilă.

Aspectele reglementate în cuprinsul actului normativ conduc la definirea conceptelor esențiale cu care operează actorii implicați în acest proces și reprezintă totodată un instrument de acțiune în noul context geopolitic, inclusiv criza generată de conflictul armat din Ucraina.

Specialiști ANITP au avut o contribuție majoră în elaborarea noului Mecanism, iar alături de partenerii guvernamentali și organizaționali au depus eforturi consistente pentru elaborarea unui document în acord cu noile tendințe în ceea ce privește manifestarea fenomenului traficului de persoane.

comunicat preluat de pe site ul Ministerul Afacerilor Interne

https://www.mai.gov.ro/comunicat-de-presa-655/