Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane: 19 ani de activitate

Pe 12 mai, am marcat 19 ani de activitate ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, perioadă în care eforturile agenției s-au concentrat pe prevenirea exploatării categoriilor vulnerabile și pe protejarea demnității umane. Indiferent de forma sa, exploatarea este inacceptabilă într-o societate modernă care promovează drepturile fundamentale ale omului și este esențial să înțelegem impactul profund pe care traficul de persoane îl are asupra fiecărei victime și a societății în ansamblu.

Cu toate că s-au înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, există încă persoane și grupări care profită de vulnerabilitățile altora pentru câștiguri materiale.

Traficul de persoane este un fenomen extrem de grav, cu implicații profunde pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare complexă și o adaptare constantă a strategiilor la noile tendințe și metode de acțiune ale traficanților, în special în ceea ce privește racolarea victimelor.

Prevenirea, protecția și asistența de specialitate acordată victimelor, monitorizarea și evaluarea fenomenului reprezintă piloni esențiali în lupta împotriva traficului de persoane. ANITP joacă un rol crucial în elaborarea și implementarea strategiilor împotriva traficului de persoane, contribuind la modernizarea procesului de gestionare a acestui fenomen.

România a înregistrat progrese notabile în lupta împotriva traficului de persoane, cu un accent deosebit pe prevenirea și informarea potențialelor victime despre riscurile și implicațiile acestui tip de infracțiuni. De asemenea, rezultatele obținute subliniază importanța cooperării între instituții și societatea civilă, la nivel național și internațional.

Eforturile constante și susținute pentru combaterea traficului de persoane au rezultate: în primele trei luni ale acestui an, 173 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni legate de traficul de persoane. Dintre acestea, 71 de persoane au fost reținute, 57 arestate preventiv, iar 30 au fost plasate sub control judiciar.

În cei 19 ani de activitate, ANITP a oferit sprijin și asistență specializată pentru aproape 20.000 de victime și a facilitat condamnarea a 4.068 de traficanți de persoane. https://www.mai.gov.ro/agentia-nationala-impotriva-traficului-de-persoane-19-ani-de-activitate-o-noua-strategie-nationala-impotriva-traficului-de-persoane-pentru-perioada-2024-2028/

Evenimentul de celebrare a 19 ani de activitate A..N.I.T.P. a avut loc la Palatul Victoria, concomitent cu evenimentul de lansare a  Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028.

La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului României, Guvernului României , Ministerului Afacerilor Interne, corpului diplomatic, structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ai organizațiilor neguvernamentale.

Comisar șef de poliție Maria Cristina Stepanescu, directorul adjunct al A.N.I.T.P. a subliniat în intervenția avută angajamentul A.N.I.T.P în protejarea celor vulnerabili și disponibilitatea neconditionata de a lucra alături de celelalte instituții si organizatii implicate în lupta  împotriva traficului de persoane, pentru drepturile și demnitatea fiecărei persoane!

Totodata, domnia sa si a exprimat speranță că toti cei ce aud mesajele antitrafic  să se implice si sa duca informația în fiecare familie și în fiecare comunitate pentru a face lumea un loc mai sigur pentru toți.

La acest eveniment, patru ofițeri din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane au primit Emblema de Onoare a M.A.I. în semn de recunoaștere pentru activitățile desfășurate și contribuția în lupta împotriva traficului de persoane.

Adresăm mulțumiri  tuturor celor care au dat curs invitației noastre, dar și celor care nu au fost prezenți, dar ne sunt aproape ca parteneri în lupta împotriva traficului de persoane.

Mulțumiri actualilor și foștii noștri colegi care au pus bazele și au contribuit constant la implementarea mandatului instituțional alături de partenerii noști!

Mulțumim tuturor cetățenilor care ne sprijină lupta și mai ales celor care au dus mai departe mesajul nostru!

Redăm mai jos o serie de recomandări care pot schimba cu adevărat lucrurile:

 Informați-vă și sensibilizați: Educați-vă pe voi înșivă și pe ceilalți despre realitățile traficului de persoane și despre modul în care acesta afectează comunitățile. Participați la campanii de conștientizare și distribuiți materiale informative.

 Sprijiniți  organizațiile care lucrează pentru prevenirea traficului de persoane și pentru sprijinirea victimelor. Donați sau deveniți voluntar pentru a ajuta în eforturile lor.

Fiți atenți la semnele de avertizare: Învățați să recunoașteți semnele care pot indica o posibilă situație de trafic de persoane și raportați orice suspiciune autorităților competente.

Angajament profesional: Dacă lucrați în domenii precum aplicarea legii, sănătatea, educația sau serviciile sociale, implicați-vă activ în identificarea și sprijinirea victimelor traficului de persoane.

Promovați practici de afaceri etice: Dacă sunteți implicat în afaceri, asigurați-vă că lanțul dvs. de aprovizionare este liber de exploatare și că practicile dvs. de angajare sunt etice și transparente.

Utilizați resursele disponibile: Accesați și distribuiți resursele oferite de autorități și organizații pentru a învăța mai multe despre cum puteți contribui la combaterea traficului de persoane.