Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a ocupat locul al III-lea la competiţia „PREMIUL EUROPEAN DE PREVENIRE A CRIMINALITĂŢII”

În cadrul unei ceremonii oficiale, organizate de Reteaua Europeana de Prevenire a Criminalitatii (EUCPN), care a avut loc la Roma, în data de 5 decembrie a.c., României, prin Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), i-a fost acordat locul III, obţinând Premiul pentru cel mai bun proiect partenerial.
Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii a fost înfiinţată în mai 2001 prin Decizie a Consiliului Uniunii Europene si are drept scop facilitarea schimbului de bune practici şi promovarea activităţilor de prevenire a criminalităţii în Statele Membre ale UE.
Anual, EUCPN organizează o competiţie pentru câştigarea Premiului European de Prevenire a Criminalităţii (ECPA), având de fiecare dată o altă temă. Fiecare Stat Membru realizează o selecţie a proiectelor de prevenire derulate la nivel naţional, pe tema stabilită şi propune unul singur care să intre în competiţie pentru Premiul European. Ulterior, la nivelul EUCPN are loc jurizarea propunerilor Statelor Membre şi se decide câştigătorul. Acesta este anunţat în cadrul unei Conferinţe de Bune Practici care are loc, de fiecare dată, în luna decembrie.
In acest an, tema abordată a fost prevenirea traficului de persoane iar ANITP a intrat în competiţie cu „The NO Project”.
Acesta reprezintă un demers de sensibilizare a publicului larg dar care se adresează în special tinerilor, în scopul creşterii nivelului de conştientizare asupra fenomenului traficului de persoane, prin artă, sport, muzică, dans, film, activităţi educative şi social media. Astfel, proiectul a avut rolul de a informa, a inspira şi a motiva tinerii să acţioneze/răspundă proactiv împotriva sclaviei moderne, punându-şi la dispoziţie talentul, pasiunea şi energia pentru a transmite mesaje cu caracter preventiv-educativ.
Proiectul a fost implementat in baza unui parteneriat public-privat-ONG (primul de acest gen), care a reunit instituţii de stat – ANITP, companii private – BANCPOST şi organizaţii neguvernamentale – ADPARE si e-LIBERARE. Trebuie remarcata, de asemenea, contributia remarcabila pe care a avut-o la reusita proiectului d-na Judy Boyle, din Noua Zeelanda, cea care a lansat conceptul The NO Project.