ANALIZĂ SUCCINTĂ PRIVIND TRAFICUL DE PERSOANE ÎN ANUL 2020

În conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia Națională împotriva Traficului de Persoane 2018-2022, precum și în baza atribuțiilor din HG 460/2011, ANITP a desfășurat în anul 2020 o serie de activități de evaluare și monitorizare a fenomenului a traficului de persoane.

Prezenta analiză are ca referință cronologică anul 2020 și utilizează datele centralizate la nivel național aferente acestei perioade.

Particularitatea prezentei analize a fost generată de situația fără precedent a anului 2020, care pe plan global, a stat sub semnul primei pandemii din ultima sută de ani. Acest  fapt a condus spre anumite dezechilibre ori sincope, generate de lockdown-ul prelungit, de închiderea granițelor și prin urmare la o serie de efecte directe: reducerea călătoriilor, presiuni economice și sociale rezultate din diminuarea drastică a activității unor întregi sectoare economice și implicit creșterea șomajului. Acești factori au avut o influență directă asupra traficului de persoane, la care ne vom referi în continuare, în cadrul prezentei analize.(continuare…)