COMUNICAT 07.11.2012

Seminar Regional ” Lupta contra traficului de persoane in contextul fenomenului migratiei si protectia victimelor in Europa de Sud-Est ”
Ministerul francez al Afacerilor Externe si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizeaza in perioada 8 – 9 noiembrie 2012, la Hotel Novotel din Bucuresti, un seminar regional dedicat luptei impotriva traficului de persoane in contextul fenomenului de migratie si protectia victimelor in Europa de Sud-Est. Acest semninar se inscrie intr-un ciclu de conferinte despre justitie si Drepturile Omului in Europa de Sud-Est, coordonat de Franta.
La eveniment vor fi prezenti experti din 15 tari din aceasta regiune, experti francezi si inalti reprezentanti ai organizatiilor internationale care au legatura cu subiectul dezbatut (ONUDC, OSCE, OIM). Seminarul va fi deschis de catre Excelenta Sa domnul Philippe GUSTIN, Ambasadorul Frantei in Romania, domnul Nicolae CABULEA, Secretar de Stat, Sef al departamentului de Ordine si Siguranta Publica, din cadrul ministerului Administratiei si Internelor, domnul Marc TROUYET, seful misiunii Guvernarii democratice, din cadrul ministerului francez al Afacerilor Externe, doamna Maria-Grazia GIAMMARINARO, Reprezentnat special pe problema traficului de fiinte umane la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si doamna Sara GREENBLATT, directoar al Departamentului de Criminalitate Organizata si Trafic Ilicit din cadrul Oficiului Natiunilor Unite contra Drogurilor si Crimei (ONUDC).
Potrivit celor mai recente estimari ale OIT, ce dateaza din iunie 2012, numarul de victime ale muncii fortate se ridica la 20,9 milioane, la scara mondiala. Victimele, dintre care 80% de origine straina, se regasesc deseori in situatia de a fi exploatate dupa ce au migrat spre o tara straina, unde le sunt incalcate grav drepturile. In cadrul acestui seminar se vor analiza legaturile care exista intre trafic si migratie pentru a asigura o mai buna protectie a persoanelor exploatate si de a lupta mai bine impotriva autorilor acestei crime la scara mondiala.
Conform datelor statistice ale ANITP, la nivelul anului 2011 in Romania au fost inregistrate 1048 de victime, dintre care 729 adulti si 319 minori. De asemenea, s-au constatat o crestere cu 5% a ponderii victimelor provenite din mediul rural, de la 52% in 2010, la 57% in 2011, obervandu-e totodata faptul ca cele mai multe victime au un nivel de educatie scazut (56% au cel mult studii gimnaziale la momentul intrarii in trafic, in timp ce o proportie de 36% urmau sau aveau finalizate studiile liceale sau profesionale la momentul intrarii).
Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane este Coordonator National al aplicarii politicilor in domeniul luptei impotriva traficului de persoane avand rolul de a desfasura activitati de prevenire si monitorizare a acestui fenomen infractional.

Pentru informatii suplimentare, persoana de contact:
ANITP – Madalina TURZA, telefon: 021 311 89 81, fax: 021 319 01 83, mobil: 0741242551, e-mail: presa.anitp@mai.gov.ro Ambassade de France en Roumanie – Mlle Caroline Socie
caroline.socie@diplomatie.gouv.fr – tel : 0374 125 264
c