COMUNICAT 18 octombrie 2012

“Conferinta internationala dedicata Zilei Europene de lupta impotriva traficului de persoane – Parteneriatul interinstitutional – elementul cheie al luptei antitrafic”
Joi, 18 octombrie 2012, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane a organizat Conferinta internationala dedicata Zilei Europene de lupta impotriva traficului de persoane, eveniment la care au participat factori de decizie din Romania, parteneri din 6 state membre UE, diplomati si reprezentanti ai societatii civile; Aproximativ 100 de persoane cu atributii in lupta antitrafic s-au alaturat demersului ANITP de a sublinia importanta parteneriatului in prevenirea si combaterea traficului de persoane. Directorul ANITP, domnul subcomisar de politie, Romulus Nicolae UNGUREANU a subliniat faptul ca “numai printr-un parteneriat solid si un angajament comun al tuturor tuturor actorilor implicati putem identifica solutii reale de eliminare a acestui risc major la adresa cetatenilor”. La randul sau domnul Valeriu ZGONEA, Presedintele Camerei Deputatilor, a punctat unele elemente esentiale ale luptei antitrafic, exprimandu-si increderea in capacitatea structurilor implicate de a obtine rezultate pozitive in acest domeniu. De asemenea, oficialii de rang inalt din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Justitiei prezenti la acest eveniment au subliniat importanta colaborarii constante si a parteneriatului dintre institutiile cu atributii in domeniu la nivel national si european, demersul antitrafic reprezentand o prioritate asumata a Romaniei. Pe parcursul conferintei, participantii au fost informati cu privire la ultimele evolutii ale fenomenului traficului de persoane la nivelul Romaniei atat din perspectiva datelor statistice, cat si din perspectiva consecintelor traumatizante pe care acest fenomen infractional le are asupra victimelor traficului de persoane.
Informatii de background:
In perioada 15 – 19 octombrie 2012, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane (ANITP) a organizat o serie de evenimente dedicate marcarii Zilei Europene de lupta impotriva traficului de persoane – 18 octombrie – subsumate unei campanii de informare intitulate: “Saptamana luptei impotriva traficului de persoane”.
In acest an conferinta a fost realizata in cadrul proiectului ANITP, co-finantat de catre Comisia Europeana prin intermediul Programului Prevenirea si Lupta impotriva Criminalitatii 2009, Abordare integrata pentru prevenirea exploatarii prin munca in tarile de origine si destinatie.
In anul 2007, ca urmare a recomandarii Parlamentului European, precum si a propunerii inaintate de catre Comisia Europeana, data de 18 octombrie a fost desemnata “Zi Europeana de lupta impotriva traficului de fiinte umane”.
Acest demers a fost considerat un pas important intreprins de catre Comisia Europeana in contextul asumarii, pe termen lung, a angajamentului de a preveni si combate traficul de fiinte umane.
Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane este Coordonator National al aplicarii politicilor in domeniul luptei impotriva traficului de persoane avand rolul de a desfasura activitati de prevenire si monitorizare a acestui fenomen infractional.
Pentru informatii suplimentare, persoana de contact: Madalina TURZA, telefon: 021 311 89 81, fax: 021 319 01 83, mobil: 0741242551, e-mail: presa.anitp@mai.gov.ro