Comunicat de presa

Reuniune de lucru cu reprezentanții ambasadelor principalelor țări de destinație pentru cetățenii români, victime ale traficului de persoane.

La data de 30 iunie 2022, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a organizat, la sediul său, o reuniune de lucru la care au participat reprezentanți ai ambasadelor Germaniei, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Italiei,  Spaniei, Franței, Austriei și Regatului Țărilor de Jos. Conform informațiilor centralizate de ANITP, aceste state reprezintă principalele țări de destinație pentru cetățenii români, victime ale traficului de persoane.

La reuniune au participat și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din România, ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Activitatea a avut ca scop consolidarea relațiilor de cooperare cu principalele state de destinație pentru cetățenii români, victime ale traficului de persoane, în vederea identificării celor mai eficiente modalități de sprijinire și protecție a victimelor traficului de origine română.

De asemenea, în cadrul reuniunii au fost aduse în discuție proiectele derulate de ANITP în sprijinul  persoanelor vulnerabile, precum și colaborarea constantă cu reprezentanții instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale implicate în sfera luptei împotriva traficului de persoane.

Un alt punct pe agenda reuniunii a fost  prezentarea formei revizuite a Mecanismului Național de Identificare și Referire a victimelor traficului de persoane, document actualizat recent prin contribuția consistentă a unui număr ridicat de specialiști din instituțiile și organizațiile antitrafic din România.

A fost subliniată totodată și buna colaborare cu actorii relevanți din statele de destinație, precum și cu reprezentanțele misiunilor diplomatice românești și s-a evidențiat necesitatea organizării periodice a unor astfel de întâlniri de informare și schimb de bune practici, îmbunătățirea răspunsului comun impus de provocările traficului reprezentând o preocupare permanent a ANITP.