Vineri 3 iunie 2016, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a fost inaugurată oficial sala specializată în audierea minorilor victime și/sau martori ai unor forme de violență – abuz sexual, fizic, emoțional, neglijare, exploatare, trafic, precum și în audierea minorilor în conflict cu legea.
Sala specializată pentru audierea minorilor a fost amenjată în cadrul proiectului «AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România !» cu sprijinul financiar și tehnic al Asociației Federative „La Voix de l’Enfant”, Ambasadei Franței în România și Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Proiectul «AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România !», implementat în România din 2012, își propune să îmbunătățească cadrul legal și practicile existente în România în ceea ce privește instrumentarea cauzelor cu minori, în vederea realizării unei justiții conform standardelor europene și internaționale în materie de justiție în respectul Drepturilor Copilului.
Proiectul este implementat în baza unui Protocol de colaborare inter-instituțional semnat, în prezent, de următoarele instituții: FONPC, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public- Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice – Autoritatea Națională Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Generală a Poliției Municipiului București, Ministerul Afacerilor Interne – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Asociația Federativă „La Voix de l’Enfant” și Ambasada Franței în România.
Sala din cadrul Parchetului este a treia sală specializată pentru audierea minorilor, în cadrul proiectului «AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România !», cu sprijinul financiar și tehnic al Asociației Federative „La Voix de l’Enfant” și Ambasadei Franței în România.
Primele două săli au fost amenajate în 2014, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din județele Dolj și Cluj. În același an, au fost organizate în cadrul proiectului, pentru profesioniștii din domeniul justiției, poliției și asistenței sociale/protecția copilului, primele sesiuni de formare pluridisciplinare în tehnici de audiere a minorilor.