Pentru a veni în sprijinul specialiştilor în domeniul traficului de persoane, dar şi pentru a dezvolta baza de cunoaştere în ceea ce priveşte riscurile asimiliate fenomenului traficului de persoane, Fundaţia Terre des hommes Elvetia- reprezentanţa în Bucuresti (TDH) implementează în cadrul Proiectului ICARUS – Improving Coordination and Accountability towards Romanian Unaccompanied minors’ Safety, co-finantat prin Programul de Prevenire si Lupta Impotriva Criminalitatii al Uniunii Europene, în parteneriat cu ANITP o serie de mecanisme şi instrumente utile şi accesibile de prevenire şi informare în ceea ce priveşte traficul de persoane/copii.
PLATFORMA ONLINE DE RESURSE ŞI ÎNVĂŢARE ICARUS
APLICAŢIA MOBILĂ „STOP TRAFIC DE COPII”
Pentru a veni în sprijinul specialiştilor în domeniul traficului de persoane, dar şi pentru a dezvolta baza de cunoaştere în ceea ce priveşte riscurile asimiliate fenomenului traficului de persoane, Fundaţia Terre des hommes Elvetia- reprezentanţa în Bucuresti (Tdh) implementează în cadrul Proiectului ICARUS – Improving Coordination and Accountability towards Romanian Unaccompanied minors’ Safety, co-finantat prin Programul de Prevenire si Lupta Impotriva Criminalitatii al Uniunii Europene – HOME/2012/ISEC/AG/THB/4000003898, în parteneriat cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) o serie de mecanisme şi instrumente utile şi accesibile de prevenire şi informare în ceea ce priveşte traficul de persoane/copii.
Într-o societate masiv digitalizată, în care informaţia circulă în timp real prin intermediul platformelor de socializare online, a internetului şi a diferitelor platforme virtuale, este deosebit de important ca toţi actorii implicaţi în lupta împotriva traficului de persoane să facă un pas mai departe şi să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor de informaţie online cu scopul prevenirii riscurilor traficului de persoane, dar implicit şi cu scopul creşterii gradului de implicare al populaţiei faţă de posibile situaţii de risc.
Aşa cum bine ştim, internetul poate fi în egală măsură un bun „prieten”, dar şi un „duşman” periculos pentru toţi cei care îl utilizează fără discernământ, un risc semnificativ existând în relaţie cu minorii, care în lipsa unei educaţii timpurii şi în contextul naivităţii specifice vârstei pot deveni victime ale diferitelor tipuri de infractori, printre care se află şi traficanţii de persoane.
În acest context, Fundaţia Tdh a dezvoltat în premieră în România, în cadrul Proiectului ICARUS, mai sus menţionat, două instrumente deosebit de utile din perspectiva prevenirii şi a informării cu privire la riscurile traficului de persoane. Este vorba pe de o parte de o platformă online de resurse şi învăţare, iar pe de altă parte de o aplicaţie mobilă destinată semnalării posibilelor situaţii de trafic de copii.
PLATFORMA DE RESURSE ŞI ÎNVĂŢARE ICARUS
Platforma online de invatare ICARUS contine resurse precum: rapoarte, studii, cercetari, materiale informative si documente legislative privind traficul de copii.
ICARUS este o platforma de comunicare între actorii implicaţi în protecţia copilului din Romania şi Marea Britanie care pune la dispoziţie un spaţiu virtual de schimb de resurse, bune practici şi experienta pentru o intelegere mai buna a fenomenului traficului de persoane. Prin fiecare dintre acestea, ANITP si Fundaţia Tdh, impreuna cu societatea civila, conlucreaza la prevenirea si combaterea traficului de copii.
APLICAŢIA MOBILĂ „STOP TRAFIC DE COPII!”
Aplicatia mobila „Stop trafic copii!” este un instrument inovator dezvoltat în cadrul aceluiaşi proiect, care îşi doreşte să implice cât mai mulţi actori în procesul de prevenire a traficului de copii.
Deşi aplicatia este destinata în principal notarilor publici, care joacă un rol cheie în asigurarea legalităţii circulaţiei copiilor în afara teritoriului României, aceasta poate constitui o modalitate extrem de utilă şi accesibilă publicului larg, autoritatilor implicate în prevenirea şi combatarea traficului de persoane, asistenţilor sociali, profesioniştilor care intră în contact cu copiii şi care, astfel, pot semnala posibile situaţii de trafic de minori.
Aplicaţia mobilă poate fi descărcată cu uşurinţă pentru telefoanele android sau Iphone de la următoarele link-uri:
ANDROID: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ekton.antitrafic
IPHONE: https://itunes.apple.com/app/id1037713483
Informaţiile transmise de fiecare utilizator al aplicaţiei mobile, prin intermediul formularului, ne vor ajuta sa identificam mai bine zonele din Romania de unde copiii sunt traficati. Astfel putem sa venim mai bine in sprijinul lor prin intermediul proiectelor noastre. De asemenea, informaţiile colectate prin intermediul aplicaţiei mobile de către Fundaţia Tdh vor fi transmise periodic Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane.
În continuare, pentru a putea înţelege mecanismul de identificare a unor posibile cazuri de trafic de copii, vă prezentăm o serie de indicatori care se regăsesc şi în aplicaţia mobilă.
Indicatori si semne posibile ale victimelor traficului in randul minorilor
Victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani (un sfert sunt minore, peste jumătate au vârste cuprinse între 18-23 de ani), dar si din randul baietilor.
Condiții de muncă și de viață :
Copilul în cauză:
- nu este liber să plece sau să meargă unde dorește
- are vârsta mai mică de 18 ani
- este implicat în industria sexuală comercială și are un pește/proxenet
- nu este plătit, este plătit prea puțin sau trăiește doar din bacșișul primit
- lucrează excesiv, la ore anormale nu își poate lua pauze
- cercește sau este implicat în activități de furtișag minore
- la locul în care lucrează sau locuiește există diverse restricții, precum ferestre opace, ferestre blocate, camere de supraveghere, sârmă ghimpată
Sănătate mintală slabă sau comportament anormal:
- Este fricos, neliniștit, depresiv, supus, tensionat sau paranoic
- Are un comportament neobișnuit de fricos și neliniștit după menționarea autorităților
- Evită contactul vizual, priveste in jos
- Este timid, retras si speriat, absent, incoerent
- Are poziția corpului închisă, apărând cât mai mic posibil sau dorește să se comporte ca un adult
- Pare detașat de restul grupului.
Sănătate fizică slabă:
- Duce lipsă de îngrijire a sănătății personale (poarta haine rupte, vechi, murdare sau in funcție de context poate purta haine noi, d-abia cumpărate)
- Pare a fi subnutrit
- Pare a fi sedat/ drogat
- Are semne de abuz fizic sau sexual, semne de izolare sau torturare.
Lipsa deținerii controlului
- Are puține sau nu are posesiuni (inclusiv bagaje, jucarii etc)
- Nu are voie sa plece de langa persoana care il acompaniaza sau din locul unde este pus sa stea
- Nu se simte confortabil in jurul persoanei care il acompaniaza
- Cere mereu acordul pentru a face diverse lucruri
- Nu are proprii bani
- Nu are acces la propriile sale acte de identitate (pașaport, buletin)
- Nu are voie să vorbească pentru el ( o a treia persoană poate fi prezentă în convorbiri sau să se ofere să traducă)
Alte semne:
- Pretinde că se află în vizită și nu poate spune motivul
- Nu stie unde se află (țară, oraș)
- Pierde sensul timpului
- Are numeroase contradicții în propria poveste.
Aceasta listă nu este completă, ci este o simplă selecție a unor posibile semne ce indică traficul de minori. De asemenea, aceste semne nu sunt neapărat prezente în toate cazurile de trafic de minori și nu sunt neapărat cumulate.
***
Aşadar, vă invităm să folosiţi cu încredere Platforma ICARUS şi aplicaţia „STOP TRAFIC COPII” pentru că în cele mai neaşteptate momente viaţa unui copil poate depinde de fiecare dintre noi.
INNOVATIVE TOOLS IN FIGHTING TRAFFICKING IN HUMAN BEIGNS
Online Learning and Resources Platform – ICARUS
Mobile Application: “Stop trafficking in children!”
Both tools have been developed by TdH Foundation within the ICARUS Project – ICARUS – Improving Coordination and Accountability towards Romanian Unaccompanied minors’ Safety, co-financed by the European Commission.
Online Learning and Resources Platform – ICARUS
The Online Learning and Resources Platform ICARUS is a useful hub where you can find updated reports, studies, researches, informative materials and legislation in the field of trafficking in children.
Mobile Application: “Stop trafficking in children!”
The Mobile Application can be easily used to send an alert for a possible case of trafficking. It is a friendly-user application, available both for Android and IOS.
It can be downloaded here:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ekton.antitrafic
IOS : https://itunes.apple.com/app/id1037713483