Întâlnire cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale

La invitația Comitetului interministerial de coordonare strategică intersectorială a luptei împotriva traficului de persoane, în data de 14 decembrie 2023, s-a desfășurat la sediul Guvernului României o întâlnire cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale.
Scopul întâlnirii l-au constituit discuțiile privind stadiul elaborării noi Strategii Naționale împotriva Traficului de Persoane 2024-2028.
Printre cei prezenți s-au aflat reprezentanți ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Țărilor de Jos, Spaniei, Suediei, Elveției și Norvegiei, ai organizațiilor internaționale UNHCR, UNICEF, OIM, OSCE și experți din societatea civilă.
Președintele Comitetului, consilierul de Stat Valentin Vătăjelu, a prezentat proiectul în lucru al noii Strategii, structurat pe trei domenii de acțiune, respective: Prevenirea fenomenului, Pedepsirea traficanților și Protecția victimelor. De asemenea, a subliniat importanța pe care o are includerea organizațiilor neguvernamentale, un pilon esențial al sistemului antitrafic, în procesul de elaborare a documentului programatic.
De asemenea, a reiterat că, în paralel cu îmbunătățirea calității asistenței furnizate victimelor și intensificarea eforturilor de combatere, pentru următorii ani, vor fi avute în vedere două noi provocări: traficul de persoane facilitat de tehnologia informațională și schimbarea treptată a statutului României din țară-sursă, în țară de destinație a traficului cu victime cetățeni străini.