POLITICI PUBLICE MAI BUNE LA NIVEL EUROPEAN, PENTRU MAI PUȚINE VICTIME ALE TRAFICULUI DE PERSOANE ÎN SCOP SEXUAL

Specialiștii A.N.I.T.P. au contribuit, alături de specialiști internaționali în combaterea traficului de persoane, ambasadori și

supraviețuitoare ale exploatării la conferința internațională “Abordări noi pentru a combate traficul de persoane pentru exploatare sexuală”, ce a avut loc miercuri, 17 mai 2023, la București.

Evenimentul a fost inițiat de Asociația eLiberare și organizat în colaborare cu Ambasada

Suediei la București și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Conferința de la București s-a concentrat pe modificările care pot fi aduse Directivei Europene antitrafic, aflată acum în proces de revizuire, și pe valorificarea experiențelor victimelor, pentru a dezvolta politici publice de impact.

Directorul A.N.I.T.P., d na comisar-șef de poliție Cristina STEPANESCU a adus contribuții importante la acest eveniment, aducând în prim plan ultimele demersuri  instituționale și faptul că A.N.I.T.P. a fost o voce de primă linie care a susținut constant mișcarea de incriminare a cererii ca măsură eficientă de luptă împotriva traficului de persoane, la nivel european.

Totodată, domnul comisar-șef de poliție Laurențiu DINCĂ, ofițer cu o experiență îndelungată cu victimele  traficului de persoane, coordonatorul Centrului Regional Timișoara a avut o intervenție consistentă în cadrul panelului dedicat regândirii procesului antitrafic în jurul victimelor traficului.

Este un fapt dovedit că  traficul de persoane este transfrontalier, victimele fiind adesea mutate dintr-un stat în altul pentru a fi exploatate, ceea ce necesită o abordare comună la nivel internațional și în mod special la nivel european.

Printre participanți s-au numărat: Anna Ekstedt, Ambasadoare a Suediei pentru combaterea traficului de ființe umane ; Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România; Kathleen Kavalec, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România; Mădălina Turza, Consilier de stat – coordinator al Comitetului interinstituţional antitrafic din cadrul Guvernului României; Diane Schmitt, Coordonator

European antitrafic (online); Anne-Lise Robin, reprezentant OSCE; Antoaneta Vassileva, PrimVicepreședinte GRETA; Mircea Mocanu, Șef al Biroului OIM din România; Ioana Bauer, Președinte Asociația eLiberare.