REUNIUNEA COMITETULUI INTERMINISTERIAL DE MONITORIZARE A IMPLEMENTĂRII STRATEGIEI NAȚIONALE DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A TRAFICULUI DE PERSOANE

În continuarea eforturilor asumate de autoritățile române, astăzi, 12.12.2022, la Palatul Victoria , a avut loc reuniunea Comitetului interministerial de monitorizare a implementării Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane (S.N.I.T.P.).

La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și A.N.I.T.P., Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății Publice, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Dezvoltării și Administrației, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și din partea societății civile reprezentanți ai Platformei Protect.

Întâlnirea de lucru a fost condusă de d-na consilier de stat Mădălina Turza, din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în calitate de coordonator al Comitetului de monitorizare.

Subiectele cuprinse în agendă au avut în vedere calendarul Planului de măsuri privind recomandările internaționale în privința traficului de persoane, Planul de acțiune privind prevenirea exploatării, abuzurilor sexuale și a riscurilor asociate traficului de persoane în contextul cetățenilor ucraineni, beneficiarilor de protecție temporară în România și calendarul de evaluare a Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane 2018-2022.

Pornind de la angajamentul ferm exprimat în spațiul public cu ocazia publicării T.I.P. Report a Departamentului de Stat al SUA , autoritățile române, în colaborare cu organizațiile neguvernamentale partenere au discutat despre stabilirea unor acțiuni concrete, precum și asumarea responsabilităților la nivelul fiecărei instituții, prin prezentarea modalităților de implicare, inclusiv în ceea ce privește recomandările cuprinse în rapoarte, ținând cont de context și provocările actuale.