Un job în străinătate. Sună bine, nu? Ai grijă cui încredințezi actele și viața ta.

 

Traficul de persoane.

Deși pare că nouă nu ni se poate întâmpla, traficul de persoane există în jurul nostru și poate afecta pe oricine, în lipsa unei informări adecvate.

Traficul de persoane apare în momentul în care o persoană își exercită controlul total asupra alteia, folosindu-se de amenințări, violențe sau alte forme de constrângere și manipulare, o exploatează economic, remunerând-o insuficient sau deloc pentru activitățile prestate.

Exploatarea prin muncă.

Promisiunile cu locuri de muncă în străinătate sau chiar în țară sunt în continuare pretexte și forme de abordare a viitoarelor victime. Ofertele venite din partea recrutorului sunt variate, reuşind să satisfacă necesităţile persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, persoane care doresc să „schimbe în bine” ceva din viaţa lor. Căzute pradă traficanţilor prin intermediul recrutorilor, victimele se trezesc în imposibilitatea de a mai decide pentru viaţa lor, fiind obligate să munceasă, să presteze servicii aducătoare de venituri pentru alte persoane şi nu pentru propria persoană şi pentru familiile lor, aşa cum au sperat.

 

 

Ai găsit o ofertă de muncă. Ce este de făcut?

Verifică din mai multe surse datele despre angajator și alte păreri/informații ce pot apărea pe internet.

 

Nu parasi niciodata tara fara un contract semnat cu firma angajatoare din strainatate! Contractul de munca trebuie intocmit in cel putin 2 exemplare si tradus in limba romana.

 

Înainte de a semna contractul de munca, pentru siguranta si daca este posibil, consulta un jurist. Nu semna niciodata un document fara a-i cunoaște continutul!

 

Angajările prin promisiune și fără contract de muncă pot fi o capcană! Promisiunea unui loc de muncă nu te ferește de riscul exploatării.

Pregateste mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru calatorie si pastrează-le in diferite locuri.

 

 

Nu accepta bani cu împrumut sau plata transportului/cazării și a altor cheltuieli de către viitorul angajator. Datoria creată va fi doar un pretext pentru șantaj și exploatare.

 

 

Verifica daca salariul propus iti va permite sa acoperi cheltuielile pe care le vei avea in tara respectiva (cazare, mancare, haine).

 

 

Stabileste o parola pe care sa o folosești in comunicarea cu persoanele din tara, in situatia in care ai probleme si nu poti transmite acest lucru in mod direct.

 

 

Cui te poți adresa?

 

TelVerde ANITP – 0800 800 678 – apelabil din țară / +4 021 313 31 00 – apelabil din străinătate

Pentru cazuri de urgență: 112

 

Link-uri utile:

https://www.youtube.com/@AnitpRomania

https://www.facebook.com/ANITPROMANIA

https://www.instagram.com/anitpromania/

https://ajutor.olx.ro/olxhelpro/s/article/vrei-sa-lucrezi-in-strainatate-cum-sa-previi-exploatarea-prin-munca-V22

https://ajutor.olx.ro/olxhelpro/s/article/vrei-sa-lucrezi-in-strainatate-cum-sa-previi-exploatarea-sexuala-V29