Proiect PDP2

Proiectul ”PDP2 – Întărirea capacității naționale în domeniul cooperării polițienești internaționale și combaterea infracționalității

 

Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian, Programul Afaceri Interne – cooperare polițienească internațională și combaterea criminalității și se va implementa pe o perioadă de 48 luni, având drept scop consolidarea cooperării polițienești dintre Norvegia și România, odată cu consolidarea capacităților naționale în lupta criminalității itinerante, a traficului de persoane și a infracțiunilor economice și identificarea indivizilor.

 

Bugetul total al proiectului este de 8.941.177 Euro, din care ANITP îi revin 40.000 Euro pentru implementarea activităților.

 

Partenerii proiectului sunt:

  • Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR)
  • Serviciul Național al Investigațiilor Criminale (KRIPOS)
  • Universitatea pentru Știință și Tehnologie (NTNU)
  • Districtul Poliției din Oslo
  • Districtul Poliției din Sud-Vest
  • Autoritatea Națională pentru Investigații și Incriminarea Infracțiunilor Economice și de Mediu (ØKOKRIM)
  • Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP)

 

Proiectul abordează trei componente principale, legate de domeniile programului:

A1. Consolidarea cooperării polițienești între Norvegia și România și capacitățile naționale în combaterea traficului de persoane și a criminalității itinerante.

A2. Combaterea spălării banilor și a infracțiunilor economice la nivel național.

A3. Îmbunătățirea eficacității sistemului de poliție și a performanței acestuia în domeniul identificării și schimbului de date dactiloscopice.

 

Astfel, în cadrul primei componente, ANITP în calitate de partener al proiectului va implementa, începând cu anul 2021, o campanie de prevenire în domeniul traficului de persoane, care se va desfășura în mediul online și vizează cetățenii români cu risc de a fi victime ale traficului de persoane, având ca scop informarea și educarea acestora cu privire la riscurile la care se supun dacă acceptă ofertele care i-ar putea pune în situația de a fi traficați.