CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!, la final

Comunicat de presă
28.02.2019

Campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă
CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!, la final

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) a implementat, în perioada aprilie – decembrie 2018, campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE! RESPECTĂ-ŢI OBLIGAŢIILE!.

Mesajul campaniei a fost Din muncă trebuie să câştige atât angajatorul, cât şi angajatul. Folosirea serviciilor unei victime a traficului de persoane este pedepsită de lege.

Campania s-a derulat în cadrul proiectului Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor – ROFSIP2016OS5A10P02, ce se implementează la nivel naţional, pe o perioadă de 36 de luni.

Partenerii A.N.T.I.P. din cadrul proiectului sunt: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom, Asociaţia eLiberare şi Fundaţia World Vision România.

Principalele activităţi de implementare a campaniei au constat în:

 organizarea unor întâlniri directe cu reprezentanţii grupului ţintă în: Argeş, Dolj, Timiş, Mureş şi Galaţi, la care a participat o echipa mixtă, formată din specialişti ai instituţiilor şi organizaţiilor partenere în cadrul campaniei ;
 realizarea celor peste 70.000 de materialelor promoţionale de promovare a mesajului antitrafic al campaniei;
 realizarea şi difuzarea unor materiale audio-video (film documentar, spot audio-video, spot audio) privind problematica traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă. Atât moderarea acestora, cât şi transmiterea mesajului campaniei au fost realizate de către CRBL – artistul Eduard Mihail Andreianu.
 materialele multi-media au fost difuzate la posturile naţionale şi locale de radio şi TV, reţele de televiziune cu circuit închis (transport în comun, în aeroporturi, mall-uri, supermarket-uri), în presa online, în mediile Facebook şi Youtube, paginile web ale ANITP şi ale partenerilor.
 organizarea unui număr de 47 de mese rotunde, la care au participat instituţii guvernamentale, ONG-uri, autorităţi locale, presă.
 promovarea la nivel naţional mesajului antitrafic al campaniei prin intermediul a 34 de panouri publicitare stradale.
 diseminarea materialelor de campanie în cadrul activităţilor de prevenire desfăşurate de specialiştii Centrelor Regionale ale A.N.I.T.P., în vederea susţinerii şi completării întâlnirilor directe cu reprezentanţii grupului ţintă.

Campania s-a adresat minorilor cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, persoanelor adulte aflate în căutarea unui loc de muncă în ţară sau în străinătate, persoanelor fizice şi juridice susceptibile să utilizeze serviciile unei victime a traficului de persoane exploatate prin muncă (angajatori, agenţii de recrutare a forţei de muncă etc.), reprezentanţilor instituţiilor şi organizaţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane, multiplicatorilor de opinie şi publicului larg.

Pentru implementarea campaniei, au desfăşurate peste 870 de activităţi de prevenire, care au înregistrat un număr de aproximativ 55.000 de beneficiari direcţi.

Numărul mare al beneficiarilor activităţilor de prevenire desfăşurate, informaţiile transmise şi canalele de comunicare utilizate au asigurat informarea, conştientizarea şi sensibilizarea populaţiei cu privire la traficul de persoane, atingându-se astfel în totalitate obiectivele campaniei.

Informaţii de background:

 Despre proiect:
Proiectul îşi propune dezvoltarea a trei campanii de informare în scopul reducerii cererii şi ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor care vizează victimele traficului de persoane şi creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie.

Proiectul este finanţat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Poliţienească, având ca obiectiv general creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei în ansamblu şi a grupurilor de risc privind implicaţiile traficului de persoane.

Link-uri utile:
https://anitp.mai.gov.ro/proiect-isf02/

 Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

 Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.

<img class=”alignnone size-medium wp-image-5346″ src=”https://anitp.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/03/ANTET-FSI-LUP-ENG-300×101.png” alt=”