
COMUNICAT
29.02.2020
Acțiuni preventive la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu
29.02.2020
Echipe formate din reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) – Centrul Regional București, Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontiră Giurgiu și Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu au derulat activități preventive, în sistem integrat, în data de 29.02.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu.
Specialiștii A.N.I.T.P. au transmis informații și recomandări persoanelor aflate în tranzit cu privire la fenomenul traficului de persoane din prisma principalelor tipuri de exploatare (sexuală, muncă, cerșetorie), profilul traficantului și metodele de recrutare, în vederea evitării victimizării ori ieșirii din situația de trafic.
În egală măsură, mesajele specialiștilor au urmărit reducerea și descurajarea cererii pentru serviciile oferite de victimele traficului de persoane, precum și încurajarea cetățenilor de a acționa în momentul în care cineva ar avea nevoie de ajutor.
În cadrul acțiunii, au fost transmise mesajele campaniei europene de prevenire a traficului de persoane „Ești victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!” și ale campaniei naţionale de prevenire a traficului de persoane în scopul obligării la cerșetorie forțată „Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!”.
Alte teme abordate în cadrul acestor activități preventive integrate au fost: migrația ilegală, criminalitatea transfrontalieră, furturile de și din autoturisme, precum și furturile din buzunare și genți.
Informaţii de background:
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.
A.N.I.T.P. își derulează activitatea la nivel național prin 15 Centre Regionale. Centrul Regional București are în competență municipiul București și județele Ilfov, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Teleorman.
Campania europeană de prevenire a traficului de persoane „Ești victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!” – activități de sustenabilitate
Spotul campaniei: https://www.youtube.com/watch?v=kLm_hRWaPIM
Campania și-a propus să avertizeze persoanele aflate în situație de risc cu privire la faptul că ar putea fi sau deveni victime ale traficului și să le informeze unde pot găsi ajutor, protecție și informații.
În egală măsură, campania a informat victimele că au drepturi la nivelul întregii UE, pe care le pot solicita în fiecare stat membru: asistență și sprijin, protecție, compensații financiare, drepturi privind munca, perioadă de reflecție și drepturi de ședere și reintegrare.
Locurile de diseminare a mesajului campaniei au fost atât „zonele fierbinţi” în care se presupune că se află grupul-ţintă precum: aeroporturi, gări, auto-gări, puncte de trecere a frontierei, mijloace de transport (autobuze, autocare etc.), staţii, benzinării, toalete, burse de locuri de muncă sau alte oficii de recrutare a forţei de muncă, cât şi „zonele clasice”: şcoli, licee, universităţi, centre de plasament, precum şi în mass-media şi social-media.
Campania naţională de prevenire a traficului de persoane în scopul obligării la cerșetorie forțată „Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!” – în derulare
Spotul campaniei: https://www.youtube.com/watch?v=C2W9Zh9f7DY
Filmul documentar: https://www.youtube.com/watch?v=kPVD8BXzVhw&t=63s
Campania urmărește atât creşterea gradului de conştientizare în rândul persoanelor vulnerabile cu privire la traficul de fiinţe umane, cât mai ales informarea şi sensibilizarea populaţiei privind implicaţiile traficului de persoane, în vederea reducerii cererii din perspectiva exploatării prin cerșetorie.
Este cea de-a treia campanie din cadrul proiectului „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor” – ROFSIP2016OS5A10P02.
Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane