COMUNICAT 24.10.2017

Conferinţa Naţională
18 Octombrie – Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P.) a organizat Conferinţa Naţională pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, în data de 18.10.2017, la Hotelul Capitol din Bucureşti.

Evenimentul a reunit peste 60 de reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic* şi a fost organizat în cadrul proiectului „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor” – ROFSIP2016OS5A10P02.

În cadrul conferinţei a fost subliniată importanţa Zilei de 18 Octombrie, punându-se accent pe nevoia continuă de informare şi sensibilizare a publicului privind traficul de persoane, victimele de cetăţenie română ale acestui fenomen fiind exploatate atât intern, cât şi în alte state europene.

De asemenea, au fost menţionate principalele proiecte anti-trafic care urmează să fie implementate la nivel naţional, fiind accentuată importanţa implicării presei în transmiterea mesajelor informativ-preventive.

În egală măsură, a fost semnalată importanţa prioritizării provocărilor ridicate de traficul de persoane în agendele tuturor actorilor cu responsabilităţi în lupta împotriva acestui fenomen, precum şi necesitatea întăririi eforturilor conjugate ale acestora.

Mulţumim reprezentanţilor mass-media pentru prezenţa consistentă la acest eveniment, având convingerea că implicarea presei în activităţile de informare şi prevenire ne va sprijini în vederea creşterii gradului de conştientizare şi reacţie a publicului faţă de provocările acestui tip de crimă organizată.

Informaţii de background:
*Instituţii şi organizaţii participante:
– Ministerul Afacerilor Interne – Aparatul Central,
– Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate,
– Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii,
– Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră,
– Ministerul Public – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism,
– Ambasada Spaniei,
– Ambasada Statelor Unite ale Americii,
– Southeast European Law Enforcement Center,
– Ministerul pentru Românii de Pretutindeni,
– Ministerul Afacerilor Externe,
– Ministerul Educaţiei Naţionale,
– Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale,
– Ministerul Justiţiei,
– Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie,
– Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi,
– Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului,
– Organizaţia Internaţională pentru Migraţie – România,
– Agenţia Naţională pentru ocuparea Forţei de Muncă,
– Consiliul Superior al Magistraturii,
– Inspecţia Muncii,
– Prefectura Municipiului Bucureşti,
– Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti,
– Tribunalul Prahova,
– Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie,
– Asociaţia “Telefonul Copilului”,
– Asociaţia “eLiberare”,
– Fundaţia “World Vision” Romania,
– Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil,
– Asociaţia “Betania”,
– Fundaţia “Micu Bogdan”.

Ziua de 18 Octombrie a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.
Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane coordonează, evaluează şi monitorizează la nivel naţional aplicarea politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

3 4 1