Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) a organizat vineri, 21.08.2015, o activitate de prevenire constând într-un un eveniment neconvenţional, respectiv reprezentaţia piesei de teatru „Alex, fost Gogo!”, pe plaja „Oha Beach” din Mamaia Nord, Constanţa.
Piesa a fost creată şi interpretată de trupa „UNTEATRU” şi face parte din Campania naţională de prevenire a traficului de persoane „Cere ajutor, nu cerşi!” din cadrul Proiectului „Modele de bune practici privind asistenţa acordată victimelor traficului de persoane”.
Scopul campaniei urmăreşte reducerea riscurilor asociate traficului de persoane în vederea exploatării prin cerşetorie în comunităţile vulnerabile, inclusiv în cele cu populaţie de etnie romă, atât prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la traficul de persoane, cât şi prin identificarea principalelor cauze ale vulnerabilităţii şi găsirea unor posibile soluţii la nivelul grupurilor ţintă respective.
Mesajul campaniei este: „Mâna întinsă nu primeşte ajutor, primeşte bani pentru traficanţi!”.
În ciuda condiţiilor neprielnice, la reprezentaţia piesei a participat un public destul de numeros, format în principal din tineri care şi-au exprimat aprecierea atât faţă de piesă, cât şi faţă de întreaga campanie. La final, membrii echipei de implementare au purtat discuţii cu tinerii pe tema mesajului campaniei şi a modalităţilor de prevenire a traficului de persoane.
Informaţii de background:
Proiectul este finanţat în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, prin Programul RO 20 „Violenţă domestică şi violenţă bazată pe deosebirea de sex”.
Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) – promotorul acestui proiect, împreună cu partenerii săi: Inspectoratul General al Poliţiei Române – Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminaltăţii (IGPR-ICPC), AIDrom, Asociaţia Telefonul Copilului, Asociaţia Zâmbetul Îngerilor (AZI) şi ADPARE, implementează la nivel naţional campania de prevenire a traficului de persoane „Cere ajutor, nu cerşi!”.
În judeţul Constanţa, evenimentul a fost organizat de echipa ANITP împreună cu partenerii din cadrul IGPR-ICPC şi asociaţia AZI, fiind susţinuţi şi de către voluntarii din cadrul organizaţiei neguvernamentale Together Everyone Achieves More (TEAM).
Următoarele evenimente de acest gen vor avea loc la: Iaşi, în septembrie 2015, Bucureşti, octombrie 2015 şi Sibiu, martie 2016, şi vor avea ca obiectiv transmiterea unui puternic mesaj anti-trafic către categoriile de persoane vulnerabile (inclusiv persoanele de etnie romă).
* * *
„Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen înfracţional”.
Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact: Mădălina Turza, e-mail: presa.anitp@mai.gov.ro , telefon: 021.311.89.81, fax: 021.319.01.83.
Website: https://anitp.mai.gov.ro
Facebook:http://www.facebook.com/pages/Agentia-Nationala-Impotriva-Traficului-de-Persoane/303152213409