EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSTITUȚIONALE PENTRU ANUL 2022

În data de 14.02.2023, la sediul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.)  a avut loc  evaluarea  activităţii instituționale pentru anul 2022, în format hibrid, prin participare fizică și în sistem de videoconferință.

Activitatea a beneficiat de participarea domnului chestor general de poliție Bogdan DESPESCU, secretar de stat pentru ordine și siguranță publică în Ministerul Afacerilor Interne, a doamnei  comisar-șef de poliție Cristina Maria STEPANESCU, d. director al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, și a reprezentantului Inspectoratului General al Poliției Române, domnul comisar-șef de poliție Iulian Merezeanu.

Contextual anului 2022 a marcat o tranziție abruptă de la perioada pandemiei COVID-19, cu eliminarea treptată a restricțiilor sanitare, la izbucnirea conflictului armat din Ucraina. În acest nou cadru geopolitic și social, A.N.I.T.P. a depus eforturi în asigurarea mandatului său institutional atât în ceea ce privește prevenirea situațiilor de victimizare, cercetarea aplicată a fenomenului traficului de persoane, monitorizarea asistenței acordate victimelor traficului, sprijinirea procesului judiciar și exercitarea rolului de actor european antitrafic, cât și în  direcția reducerii vulnerabilităților cetățenilor ucrainieni la traficul de persoane, cu sprijinul partenerilor tradiționali din rândul societății civile, dar și cu suportul organizațiilor internaționale.

Un aspect important pe agenda evenimentului a fost reprezentat de contribuția A.N.I.T.P. la demersul comun al actorilor din sistemul antitrafic românesc pentru formularea răspunsurilor de țară în cadrul Raportului Departamentului de Stat al SUA| – Tip Report, precum și de implicarea consistentă a A.N.I.T.P. în elaborarea noului  Mecanism naţional de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane.

Dorim să mulţumim tuturor partenerilor noştri pentru iniţiativele avute în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, precum şi pentru colaborarea consistentă oferită de-a lungul întregului an!