Forumului societății civile implicate în lupta împotriva traficului de persoane

În baza invitatiei transmise de catre Coordonatorul European Anti-Trafic, d-na Myria Vassiliadou, domnul comisar de politie Romulus Nicolae UNGUREANU, director al Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, a participat, In perioada 09 – 10 decembrie 2013, la Bruxelles, la cea de a doua Intalnire a Forumului societatii civile implicate In lupta Impotriva traficului de persoane.
Evenimentul organizat de Comisia Europeana, sub auspiciile Coordonatorului European Anti-Trafic, a beneficiat de prezenta doamnei Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne si s-a circumscris cadrului politic si legislativ european. La lucrari au participat organizatii neguvernamentale din toata Uniunea Europeana si reprezentanti a trei State Membre, printre care si Romania.
Principalul obiectiv al acestei Intalniri a fost acela de a facilita schimbul de informatii si experienta precum si de a consolida cooperarea Intre actori cheie ai luptei Impotriva traficului de persoane.
De asemenea au fost organizate trei ateliere de lucru In cadrul carora au fost abordate aspecte cum ar fi: implicarea societatii civile In punerea In aplicare a Directivei 2011/36 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane si protejarea victimelor acestuia, precum si de Inlocuire a Deciziei – cadru 2002/629/JAI a Consiliului, reducerea cererii si problemele din jurul asistentei si protectiei victimelor (identificare, NR/EMS, etc.).
Domnul Romulus Nicolae UNGUREANU a fost invitat sa deschida lucrarile atelierului pe tema reducerii cererii. In interventia avuta, directorul ANITP a prezentat modul In care Romania a abordat aceasta problematica, atat In plan intern cat si In plan extern, prin crearea unor parteneriate Intre tarile de origine si cele de destinatie. Cu aceasta ocazie, a mentionat faptul ca reducerea cererii se poate face si prin educarea potentialilor consumatori, conform profilului realizat pe diferite tipuri de exploatare.
Modul In care Romania, prin structurile sale specializate, actioneaza In acest domeniu este considerat exemplu de buna practica, la nivelul Uniunii Europene.