OSCE – Vizită de evaluare

COMUNICAT
08.11.2019

Delegația OSCE în România
Evaluarea progresului în domeniul traficului de persoane
05 – 06 noiembrie 2019, București

Delegația OSCE Domnul Valiant Richey, Reprezentant Special al OSCE şi Coordonator pentru combaterea traficului de persoane (SCRHB), a vizitat în România, în perioada 05 – 06 noiembrie 2019.

Vizita a urmărit evaluarea progresului realizat de ţara noastră în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului traficului de persoane, precum și asistenței victimelor acestui flagel, de la vizita anterioară ce a avut loc în perioada 12-13 septembrie 2016.

În cadrul vizitei au avut loc o serie de întrevederi cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Inspectoratului General al Poliţiei Române – DCCO, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Inspecţiei Muncii, ONG-urilor de profil, mediului privat, precum şi ai Grupului parlamentar pentru combaterea traficului de persoane.

Delegația s-a arătat interesată de experienţa României în domeniul reducerii cererii atât prin activităţi de prevenire, dar şi de investigare și condamnare a utilizatorilor.

Reprezentantul special al OSCE a apreciat activitățile desfășurate de ANITP, remarcând, în mod special, numărul și diversitatea campaniilor de prevenire a traficului de persoane.

Pe toată durata vizitei, delegația OSCE a fost însoțită de reprezentanții ANITP care au participat la toate întâlnirile organizate.

Concluzia preliminară a surprins într-o notă pozitivă progresul realizat de toți actorii naționali implicați în lupta împotriva traficului de persoane: instituții publice, ONG-uri și mediul privat.

Raportul cuprinzând recomandările pentru autoritățile din România va fi elaborat și transmis la inceputul anului 2020.

Comunicatul OSCE: https://www.osce.org/secretariat/438119

Informaţii de background:
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane