Prevenirea victimizării minorilor

COMUNICAT DE PRESĂ
27.06.2019

Conferinţa „Prevenirea victimizării minorilor online şi offline”
Bucureşti, 12 iunie 2019

Directorul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.), domnul Maximilian NICOLAE, a participat la conferinţa „Prevenirea victimizării minorilor – online şi offline”, la data de 12.06.2019, la Bucureşti.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene de către Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), în calitatea sa de Punct de contact al Reţelei Europene de Prevenire a Criminalităţii (E.U.C.P.N.).

Reuniunea a urmărit realizarea unui schimb de bune practici la nivel european în prevenirea victimizării minorilor, atât online, cât şi offline.

Directorul ANITP a prezentat măsurile prioritare întreprinse în domeniul prevenirii traficului de persoane şi a traficului de minori, coordonării victimelor în cadrul procesului penal şi Mecanismului Naţional de Identificare şi Referire.

În acest context, domnul Maximilian Nicolae a precizat rolul determinant al cererii în ecuaţia traficului de persoane, subliniind importanţa incriminării tuturor celor implicaţi în cadrul acestui tip de activitate criminală, inclusiv a celor care folosesc serviciile victimelor traficului de persoane, dar şi a celor ce sprijină realizarea traficului de persoane.

În egală măsură, a evidenţiat necesitatea unei abordări corecte şi coerente a problematicii traficului de persoane, care trebuie să cuprindă acţiuni concrete în statele de destinaţie, menite a viza reducerea cererii de servicii prestate de victimele traficului, precum şi acţiuni de informare şi reducere a vulnerabilităţii, derulate în ţările de origine.

În încheiere, doamna Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Preşedinte al EUCPN, pe perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2019, a predat preşedinţia EUCPN reprezentanţilor Finlandei.

Informaţii de background:
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, aplicarea politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane