PROIECTUL ICARUS LA FINAL

Fundaţia Terre des hommes (Tdh) organizează joi, 22 octombrie 2015, începând cu ora 11.00, la Hotel Sheraton, conferinţa de final a Proiectului ICARUS – Improving Coordination and Accountability towards Romanian Unaccompanied minors’ Safety, co-finanţat de Comisia Europeana.

ICARUS, un proiect inovator prin rezultate, dar şi prin mecanismele de colaborare şi promovare a luptei antitrafic, a fost derulat de Fundația Terre des hommes, împreună cu partenerii săi, Terre des hommes Budapesta, National Society for the Prevention of Cruelty to Children (UK) și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Evenimentul care marchează finalul acestui proiect, aduce în faţa participanţilor o suită de rezultate concrete, dezvoltate sub forma unor instrumente utile şi deopotrivă, accesibile atât experţilor în domeniu, cât şi publicului larg, de prevenire a traficului de minori, precum:

  • Ghidul de bune practici în prevenirea traficului de minori. Recomandări pentru notari publici la emiterea declarațiilor notariale pentru ieșirea minorilor din țară,
  • Aplicația mobilă pentru înregistrarea cazurilor suspecte de trafic de copii, dezvoltată atât pentru telefoanele de tip android, cât şi IOS,
  • Scurt documentar de prezentare a procedurilor de ieșire a minorilor din țară

Înţelegând necesitatea adaptării mesajului preventiv la noile tehnologii, dar şi la o varietate largă a grupurilor ţintă, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane a contribuit activ la dezvoltarea, implementarea şi promovarea instrumentelor de prevenire a traficului de minori iniţiate în cadrul Proiectului ICARUS.

Conferinţa beneficiază de prezenţa reprezentanţilor instituţiilor partenere (DGASPC Dolj și Camera Notarilor Publici Craiova), precum şi de prezenţa reprezentanţilor societăţii civile cu mandat în domeniu.

În cadrul conferinţei va fi lansat Ghidul de bune practici în prevenirea traficului de minori, un instrument relevant în facilitarea demersului de prevenire a traficului de copii, destinat cu precădere notarilor publici, specialiştilor în domeniu şi persoanelor fizice sau juridice, care interacţionează cu minorii şi părinţii acestora pe parcursul procedurii de ieşire din ţară, dar şi persoanelor intersate de domeniul traficului de persoane, cercetătorilor şi mass mediei.

Ghidul de bune practici cartografiază instituţiile cu atribuţii în domeniul combaterii şi prevenirii traficului de minori şi pune la dispoziţia utilizatorilor o serie de indicatori relevanţi şi instrucţiuni care sunt în măsură să contribuie la reducerea riscurilor de trafic în cazul copiilor. De asemenea, Ghidul analizează din perspectivă evolutivă, dar şi procedurală declaraţia notarială şi semnalizează deopotrivă riscurile, limitările, dar şi posibilile soluţii în raport cu utilizarea acesteia.

Informaţii de background:

ICARUS – Improving Coordination and Accountability towards Romanian Unaccompanied minors’ Safety, HOME/2012/ISEC/AG/THB/4000003898, este co-finanţat de Comisia Europeană.

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, partener în cadrul Proicetului ICARUS este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen înfracţional.

Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact: Mădălina TURZA, telefon: 021.311.89.81, fax: 021.319.01.83, e-mail: presa.anitp@mai.gov.ro .

 

ICARUS PROJECT AT THE END

The end of the ICARUS Project is to be presented within a Conference involving national and international partners. The central role of the event will be played by the launching of the Best Practices Booklet for Public Notaries.
As well, within the proceedings of the Conference, Tdh Foundation will present the results of the ICARUS Project:
1. The Best Practices Booklet. Recommendations for public notaries
issuing the affidavits for the exit of the minors out of the country
2. Mobile Application to notify possible cases of children, victims of trafficking
3. Short documentary presenting the exit proceedings of minors.

Ghid de bune practici engleză.pdf

Ghid de bune practici română.pdf