Reuniunea Raportorilor Naţionali

COMUNICAT DE PRESĂ
28.05.2019

Directorul A.N.I.T.P.
la reuniunea Raportorilor Naţionali, în cadrul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene,
Bruxelles, Belgia, 13-14 mai 2019

Directorul A.N.I.T.P. a participat, la reuniunea Reţelei europene informale a Raportorilor Naţionali sau a Mecanismelor Echivalente privind traficul de persoane (NREM), la Bruxelles, Belgia, în perioada 13-14 mai 2019.

Reuniunea a fost prezidată de către Coordonatorul European Anti-trafic, doamna Myria Vassiliadou şi directorul A.N.I.T.P., domnul Maximilian Nicolae, în calitate de co-preşedinte al Reuniunii NREM privind traficul de persoane.

Cu acest prilej, A.N.I.T.P. a adus în prim plan pe agenda reuniunii reducerea cererii în domeniul traficului de persoane, o temă de interes atât pentru Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, cât şi pentru Comisia Europeană.

Astfel, cu sprijinul Coordonatorului European Anti-trafic, a fost realizată pentru prima dată o reuniune a experţilor din mediul judiciar (judecători, procurori, poliţişti) mediul academic şi din zona dezvoltării de politici publice ce a precedat Reuniunea NREM, care a abordat din punct de vedere tehnic incriminarea utilizării serviciilor prestate de victimele traficului de persoane.

Doamna Myria Vassiliadou a apreciat că exemplul României ar trebui urmat de toate statele Uniunii Europene, Preşedinţia României la Reuniunea NREM fiind remarcată drept una dintre cele mai dinamice şi eficiente (participare experţi, campanii de prevenire, activitate de combatere, dezvoltare conceptuală).

România este printre primele ţări în care au fost pronunţate hotărâri definitive pentru clienţii victimelor traficului de persoane, fiind un exemplu pentru punerea în aplicare a prevederilor Directivei nr. 36/2011 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane şi protejarea victimelor acestuia.

Coordonatorul European Anti-trafic a punctat necesitatea schimbării registrului de abordare a problematicii în ansamblul ei, urmând exemplul României, prin trecerea de la „a face mai mult spre a face altceva” şi la redirecţionarea atenţiei asupra celor care beneficiază de serviciile victimelor traficului de persoane, în vederea stopării „culturii impunităţii” cu care ne confruntăm în prezent.

Informaţii de background:
Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, aplicarea politicilor în domeniul traficului de persoane de către instituţiile publice, precum şi a celor din domeniul protecţiei şi asistenţei acordate victimelor acestuia.

Informaţii suplimentare:
Telefon: 021-303 70 80 / int 15470, Fax: 021-319 01 83, E-mail: presa.anitp@mai.gov.ro
Website: anitp.mai.gov.ro, Youtube: ANITP Romania,
Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane