Side event la Conferința Alianței Împotriva Traficului de Persoane

“Descurajarea cererii care alimentează traficul de persoane în vederea exploatării sexuale”,
Side event la Conferina Alianței Împotriva Traficului de Persoane
15 iunie 2021

În perioada 14-16 iunie 2021, s-a desfășurat cea de-a 21-a Conferință la nivel înalt a Alianței Împotriva Traficului de Persoane, organizată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (O.S.C.E.).

Conferința a înregistrat cea mai mare participare de până acum: peste 870 de reprezentanți ai celor 56 de state participante la O.S.C.E. și ai celor 11 state cu statut de parteneri pentru cooperare, precum și diferiți experți ai diferitelor organizații internaționale, organizații neguvernamentale partenere în Alianță și din mediul academic.

În marja conferinței, la data de 15 iunie 2021 a fost organizat și un eveniment conex – Lansarea studiului OSCE: “Descurajarea cererii care alimentează traficul de persoane în vederea exploatării sexuale”, moderat de domnul Valiant Richey, Reprezentant Special al OSCE și Coordonator pentru Combaterea traficului de persoane.

În cadrul acestui eveniment, dedicat comunicării concluziilor și recomandărilor cercetării realizate de OSCE privind descurajarea cererii care favorizează traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, domnul Maximilian Nicolae, directorul ANITP, a fost invitat să susțină un discurs.

<<Soluția pe termen lung constă în educarea și descurajarea clienților, a celor pentru banii cărora sunt recrutate, exploatate și abuzate victimele traficului de persoane. Eforturile depuse de țările de origine pentru a reduce oferta trebuie completate de cele ale țărilor de destinație pentru a reduce cererea. Ne aflăm într-un moment în care este necesară o schimbare de paradigmă în abordarea traficului de persoane și trebuie să ne gândim, dacă nu cumva, reducerea dimensiunilor traficului se poate obține, nu neapărat prin „a face mai mult”, ci prin „a face altceva” >>, Maximilian Nicolae, directorul ANITP.

Propunerea a fost apreciată de Reprezentantul Special al OSCE și Coordonatorul pentru Combaterea traficului de persoane, domnul Valiant Richey, care a citat-o în discursul său.

Informații de background:
Cererea este un factor esențial în toate formele de manifestare ale traficului de persoane, însă nicăieri nu este mai pronunțată și mai directă decât în cazul traficului în scopul exploatării sexuale.
Organizat de Biroul Reprezentantului Special al OSCE și Coordonatorul pentru combaterea traficului de ființe umane, în marja celei de-a 21-a Alianțe împotriva Traficului de Persoane, acest webinar online a oferit ocazia de a împărtăși reprezentanților statelor și organizațiilor participante concluziile și recomandările cheie prezentate în această nouă cercetare a OSCE.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane evaluează și monitorizează, la nivel național, activitatea desfășurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor național.